09 de juliol, 2014

5 Medalles d'Argent en els Concursos de Vins Ecològics Ecoracimos i Ecovino

Ecoracimo 2014 (Còrdova ) i Ecovino 2014 ( Rioja ) són els dos concursos de vins ecològics, amb més pes dins la península Ibèrica i han concedit als nostres vins un total de 5 medalles d’argent.

 A principis de juny, va tenir lloc a la Seu de la Diputació de Còrdova, la XV edició del Concurs Ecoracimo, que és el de més tradició en l’estat espanyol. Un total de 81 referències van ser les mostres presentades que aspiraven a ser part dels millors vins ecològics de l’estat. Entre els vins guardonats no hi podíem faltar, representant la qualitat dels vins que s’elaboren al Penedès, obtenint dues medalles d’argent: Belat 2009 i Syrah 2009.
 En el certamen, el Sr. Francisco Casero Rodríguez, president d’Ecovalia, va expressar que les mostres eren una clara representació de la qualitat dels vins que s’elaboren en els prop de 560 cellers que elaboren el vi amb raïm procedent d’agricultura ecològica a Espanya.

 El Belat 2009 és un monovarietal, molt especial i especiat, elaborat amb una varietat de raïm recuperada i replantada per nosaltres i que vam anomenar amb el mateix nom del vi que produeix. Aquest prové del fet que aquesta varietat estava coberta pel vel del temps, i per tant que estava velada, però el celler ens vam permetre la petita llicencia de canviar la V, per la B, ja que així BELAT, conté les mateixes lletres que ALBET, però en ordre diferent.
Aquest vi envelleix en barriques de roure francès entre 13 i 16 mesos per aconseguir l’elegància i complexitat que el particularitza, sobre-sortint les notes aromàtiques de tabac de pipa i llorer i la seva frescor i finor en boca.

 Per la seva banda, el Syrah Col·lecció és un vi elaborat 100% de la varietat syrah, en nas és ben característic de la varietat, com ara notes d’eucalipto i mentolades i uns tanins molt fins. Aquesta varietat assoleix la seva màxima expressió a les vinyes de la finca “Can Simó”, tocant al poble de Canaletes i dins la zona “Conca del Riu Anoia”. Un cop elaborat envelleix en barriques de roure francès noves, on fa també la fermentació malolàctica que el dotarà d’aquest caire més suau i rodó equiparat amb els vins més expressius d’aquesta varietat.

 Per altra banda, en la V edició del certamen Ecovino, que premia els millors vins ecològics de l’estat espanyol, vam obtenir 3 medalles d’argent, per tres dels nosrtes clàssics, una pel blanc Xarel·lo Clàssic 2013, una altra pel rosat Pinot Noir-Merlot Clàssic 2013 i la darrera per l’Escumós del Penedès Brut 21, 2011.
 El certamen va tenir lloc el passat 16 de juny a la bodega experimental de la DO Rioja, “La Granjera” i poc després, al Centre de la Cultura del Rioja a Logroño, el 19 de juny, es va poder participar d’un tast popular de part dels vins participants. El concurs es centra en premiar i difondre les qualitats del vi procedent d’agricultura ecològica analitzant, amb un jurat professional, format per elaboradors i professionals de la gastronomia, les mostres presentades amb un tast a cegues per fer-ne la valoració i poder puntuar els vins amb un màxim de 100 punts, essent només premiats els millors de cada categoria. Enguany s’han presentat un total de 145 vins de 57 cellers d’arreu d’Espanya, d’entre els que destaquem com el celler català més guardonat de l’edició del concurs.

 El Xarel·lo Clàssic 2013, com el seu nom indica, un dels clàssics, és un monovarietal reflex d’aquesta varietat, autòctona del Penedès, amb aroma molt expressiu a pera i poma i un pas per boca fresc i fruitat i amb molt bon cos.
L’únic rosat que elaborem al celler, Pinot Noir-Merlot Clàssic 2013, és el que ha obtingut la segona medalla d’argent, elaborat amb les varietats que s’indiquen al mateix nom del vi, que li confereixen un interessant color maduixa amb aromes que recorden aquests fruits vermells i la grosella . En boca té cos, és fresc, equilibrat i de fruita dolcenca.

 L’Escumós del Penedès guardonat amb la merescuda medalla de plata és el Brut 21, 2011, un escumós reserva elaborat amb les varietats Parellada i Chardonnay i que gràcies a la criança sobre les seves mares, obté unes aromes de brioixeria i làctics, mantenint la vivesa del Chardonnay.

 Com diu Josep M. Albet i Noya ,- director tècnic i copropietari del celler – “no podem parar d’aprendre cada dia coses que ens ajuden a millorar els nostres vins i ens porten en la línia de treballar respectant la natura i l’ecosistema de l’entorn de la vinya i el vi”.


Wine in ModerationNota Legal