03 de febrer, 2014

Vi Bullit

Remenant pensaments i recobrant savieses del passat hem decidit a recuperar una tradició que s’estava perdent, un vi que no elaboravem des de feia més de 20 anys. Es tracta del vi dolç més casolà, el “vi bullit” de les masies del Penedès i que a les comarques tarragonines també es coneix com a “Vim-blanc”. Aquest vi que s’elabora escalfant el most del raïm per perdre’n part d’aigua, aconseguint així concentrar més els sucres que per naturalesa es troben a la polpa del raïm.

 
En aquestes fotos es pot veure com els nostres enòlegs Marga Torres, Salvador Olivella i el mateix Josep M. Albet, controlen l’evolució d'una de les parts més importants del procés d'elaboració: decidir la quantitat de sucre ideal que voldrem trobar al vi, controlant el temps d’ebullició a baixa temperatura per regular l'evaporació d’aigua. Aquest procés antigament es feia amb una caldera de d'aram ( coure batut ) i aplicant foc directe, el que produïa un enriquiment molt alt de coure en els vins elaborats d'aquesta manera, així com partícules cremades al fons de la caldera, ambues coses poc saludables pel seu consum.
Ara amb aquestes instal·lacions, s'aconsegueix una substancial millora a tots nivells, produeix un vi sa i de molta més qualitat.
 
Un cop enllestit aquest treball de concentració del most, es diposita en una bóta, en aquest cas , en la bóta 1034, la més antiga del celler en la que utilitzant el mètode ancestral d’envelliment sobre solera, comença la fermentació que s'aturarà de forma natural i que deixarà el vi dolç a punt per començar l'envelliment, donant-li arrodoniment i afinat sobre la solera que ja a l'any 1934 envellia aquest tipus de vi i que es conservava en perfectes condicions al celler. Aquest vi dolç s'oferirà de manera molt exclusiva als nostres clients, ja que només se'n faran 200 ampolles, i sortirà al mercat el 2015 o 2016, depenent de l'afinat que decideixin els especialistes de la casa .
Es pot esperar doncs un vi ben especial, ideal per acompanyar postres dolços, per gaudir tranquil·lament com a copeta mentre es prepara un apat o també com aperitiu.
Wine in ModerationNota Legal