10 de desembre, 2012

III Curs de marges amb pedra seca a Albet i Noya el 17 i 18 de desembre

Després de l’èxit de les dues edicions anteriors, hem posat data al III Curs de margers.

Els propers dies 17 i 18 de desembre tindrà lloc aquest III curs per aprendre a fer marges de pedra seca. Com els dos anteriors, serà un curs intensiu de dos dies, en el que dos mestres margers de l’escola de Mallorquina de treball de la pedra seca,vindran per ensenyar-nos les tècniques d’aquest antic ofici gairebé oblidat a les nostres contrades i que tant ha contribuït a la creació d’un patrimoni agrícola i paisatgístic incalculable en les terres mes pedregoses i costerudes del Penedès.

El curs tindrà lloc a una les vinyes més emblemàtiques i boniques del Penedès, la de “El Fanio”, a Can Milà de la Roca, plantada de xarel·lo i situada just sobre el poble de Lavern. Aquesta vinya es troba dins la zona de Costers de l’Ordal, una de les zones més boniques i més abruptes del Penedès i que conté una de les concentracions de marges de pedra seca amb terrasses de vinya més grans de la comarca, i que malgrat trobar-se en estat bastant precari, s’ha plantejat en diverses ocasions sol•licitar la seva declaració com a patrimoni de la UNESCO per la seva importància cultural i paisatgística.

Els marges de pedra seca tenien i tenen una funció importantíssima en la viticultura i en l’agricultura en general: marquen els bancals, delimiten les parcel•les, ajuden a evitar les fortes erosions i a mantenir el valor agrícola, la fertilitat i la humitat, tot aprofitant la pedra present al mateix terreny, fent a més la funció de dipòsits de pedra.

Volem promoure la recuperació d’aquest ofici tan artesanal, amb les tècniques de treball de la pedra seca de l’escola Mallorquina, que són més acurades que les utilitzades a la Catalunya rural, treballant més la pedra i utilitzant la falca pel darrere, el que augmenta moltíssim la seguretat i longevitat dels marges.

Les places són limitades a 20 persones i les inscripcions ja són obertes.
Podeu contactar amb Marta Carbonell al mail: martacarbonell@albetinoya.cat o al tel. 93 899 48 12.


Wine in ModerationNota Legal