03 de juny, 2010

Albet i Noya recupera la població de ratpanats per controlar el corc del raïmAlbet i Noya amb l’assessorament de Xavier Bayer, biòleg i especialista penedesenc en aquests mamífers, ha penjat les primeres caixes niu per tal d’afavorir les poblacions d’algunes de les 15 espècies de ratpanats que viuen a Subirats.

A la finca de Can Simón(municipi de Canaletes) es rehabilitarà properament una casa en runes per hostatjar una gran colònia, tant a l’estiu (pis superior ) com al hivern (soterranis), un verdader hotel de luxe per aquests animalons que estan estrictament protegits i que en les vinyes ecològiques d’Albet i Noya i les que afortunadament proliferen cada cop més al Penedès, no son enverinats pel insectes contaminats amb insecticides.

Les caixes niu que es pengen en arbres, substitueixen els desapareguts arbres madurs, que seria el seu habitat natural a la primavera/estiu i es poden fer reciclant les caixes de fusta de les ampolles de vi o cava, un cop utilitzades, així com amb palets vells, donant un segon ús molt ecològic a aquests materials d’embalatge.
A la caixa se li i practiquen unes obertures d’accès pels ratpanats i se li afegeixen uns llistons interiors on es fixaran aquests mamífers voladors per dormir durant el dia. A entrada de fosc els ratpanats, surten a caçar durant bona part de la nit, que és quan volen les papallones del corc del raïm, que seràn depredades pels ratpanats, minvant la seva població i facilitant el control per altres mitjans, el que redueix els danys al raïm de l’esmenta’t corc, principal porta d’entrada al raïm del fong de la botritis o podrit.

Aquest mètode ja s'utilitza amb èxit als USA en plantacions de cotó, blat, cafè... i també al Delta de l’Ebre per controlar el barrinador de l’arròs, on en una nit, els ratpanats poden depredar fins a 600.000 papallones en un sol arrosar.

Segons Carles Flaquer (investigador del Museu Natural de Granollers) el “ratpanat soprano” (Pipistrellus Pygmaeus) una de les espècies més abundants a Subirats pot menjar fins a 132 papallones en una nit i algunes altres més voraçes, poden arribar fins 1.000 insectes en una hora.
Wine in ModerationNota Legal